Mørkets rike, Barbara Demick

Dette er en bok som kommer til å følge deg lenge etter at du er ferdig med å lese den, det er en grusom leseropplevelse i sin hjerteskjærende desperasjon. Det er historien til et folk som blir undertrykt, overvåket, hjernevasket og sultet til døde av et totalitært regime.

Journalisten Barbara Demick har intervjuet avhoppere fra Nord Korea, som har klart å rømme til Sør Korea på jakt etter et bedre liv.

Nord Korea er et land som er myteomspunnet og lukket for omverdenen. Turister, FN observatører og journalister kan reise til hovedstaden Pyongyang som er en ”showcase” for utlendinger og høyborg for propaganda til utlandet.

Vi følger livene til seks nord koreanere og deres familier i en periode på 15 år. Det er grusomme og hjerteskjærende historier vi blir kjent med i denne boken.

I 1995 - 1998 døde over 1 million Nord Koreanere under den store hungersnøden, mennesker reiste ut på landsbygda for å plukke gress for å supplere i den stadig minkende mengden mat de fikk utdelt fra regjeringen. Foreldre begraver sine barn og koner begraver sine menn.

Mi-ran en ung jente vi blir kjent med i boka jobbet som lærer i en barnehage og ble møtt av småbarn som ble tynnere og tynnere for hver dag som gikk, tilslutt møtte de ikke opp på skolen fordi de var utsultet og døde. Hun opplevde at av enklasse på 50 elever med barn i alderen 3 – 5 år satt hun igjen med 15 elever i løpet av kort tid.

Det er historier om mødre som forlater barna sine og rømmer til Kina og Sør Korea i håp om en bedre fremtid, men som aldri kan tilgi seg selv for å ha forlatt de dem elsker mest.

Dette er en bok som må leses for bedre å kunne forstå og ikke glemme at Nord Korea er et totalitært regime hvor befolkningen blir undertrykt og ikke har tilgang på nok mat og drikke. Lederen Kim Jong-Il har forverret vilkårene for sitt folk og opprettholder atomprogrammet istedenfor å brødfø befolkningen. Dette er en høyaktuell bok idag, hvor Nord Korea og deres befolkning på mange måter er glemt, ikke minst forsi det er hermetisk lukket for omverdenen.Tilbake

Kjøp boka her

Del på           

 

 

 

 

Siste 10

bokanmeldelser:

 

1. Maleren fra Shanghai, Jennifer Cody Epstein

 

2. 13 timer, Deon Meyer

 

 

3. 3096 dager, Natascha Kampusch

 

4. Mørkets rike, Barbara Demick

 

5. Lille stjerne, John Ajvide Linqvist

 

6. Russisk vinter, Daphne Kalotay

 

7. Fordi jeg fortjener det? Kristin Oudmeyer

 

8. Nådens omkrets, Jørgen Brekke

 

9.Frihet, Jonathan Franzen

 

10. Malstrømmen, Frode Granhus

 

 

 

 

   

Bokanmeldelser.com